Woord van de Dag: opsaaien

Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag dat hard werken niet slecht is, mits je ook maar weer op een goede manier tot rust komt:

 

Gamen, intensief sporten, facebooken of spannende series kijken op Netflix brengen extra stresshormonen in je bloed. Hoe leuk ook, dat biedt geen herstel. Buiten zijn in de natuur, de sauna bezoeken, een boek lezen en slapen zijn effectievere manieren om voldoende te rusten. Of herintroduceer een gewoonte van vroeger: ‘schemeren’.

 

Dat klinkt bepaald niet spannend. Dat beseft de geïnterviewde deskundige ook, en hij besluit daarom:

 

We moeten ons leven dus niet opleuken, maar juist opsaaien.

 

Opsaaien – het woord maakt vandaag zijn mediadebuut – is gevormd volgens hetzelfde recept als opbollen, opfrissenopleuken en opzuiveren, dus op basis van een bijvoeglijk naamwoord (bol, fris, leuk, zuiver). De basisbetekenis van werkwoorden met deze structuur is: de toestand (doen) aannemen die het grondwoord (bol, fris, leuk, zuiver) noemt. De betekenis van opsaaien kan naar analogie hiervan worden opschreven als saai maken.

 

Of opleuken, zoals de geïnterviewde beweert, het juiste antoniem is van opsaaien, is de vraag. Werkwoorden als oppeperen, opseksen en opspicen liggen misschien wat meer voor de hand als antoniem van opsaaien.

 

Definitie


opsaaien (overgankelijk ww., saaide op, heeft opgesaaid) saai maken: zijn leven opsaaien

 

Ton den Boon, hoofdredacteur Dikke Van Dale

 

Het Woord van de Dag (#WVDD) wordt mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. Dit artikel is ook te vinden op de website van Taalbank.nl.

 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.