Woord van de Dag: Nashvilleverklaring
Het nieuws van de dag gaat over de Nashvilleverklaring, een taalvorm die alleen vanwege de spelling interessant is als Woord van de Dag. Deze taalvorm wordt vandaag in de media namelijk met koppelteken, maar ook wel met een kleine beginletter gespeld.
Naar analogie van de taalvorm Bolognaverklaring in de Dikke Van Dale (‘beginselverklaring van een groot aantal Europese landen om op het gebied van hoger onderwijs te komen tot samenwerking, die zou leiden tot de invoering van de bachelor-masterstructuur (ondertekend in Bologna op 19 juni 1999)’) verdient de schrijfwijze Nashvilleverklaring echter de voorkeur.
Nashvilleverklaring is in feite een taalvorm zonder betekenis, dus niet zozeer een woord (bv. een soortnaam) als wel een naam (een encyclopedische naam) die naar een enkel fenomeen verwijst. De kans dat zo’n naam in de Dikke Van Dale wordt opgenomen, is klein. We hoeven er verder dan ook niet veel woorden aan vuil te maken.
Definitie
Nashvilleverklaring (de, g.mv.) verklaring met betrekking tot de rol en betekenis van het huwelijk en seksualiteit in het ultraorthodoxe christendom, in 2017 in de Amerikaanse stad Nashville opgesteld als standpuntbepaling t.o.v. homoseksualiteit, genderneutraliteit en transgenderisme, vertaling van Engels Nashville Statement
Ton den Boon, hoofdredacteur Dikke Van Dale
Het Woord van de Dag (#WVDD) wordt mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. Dit artikel is ook te vinden op de website van Taalbank.nl.