Taaltip: stoplicht of verkeerslicht?

Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken taaltips. Deze keer geeft hij antwoord op de vraag: is het stoplicht of verkeerslicht?

 

Formeel gezien klopt de naam ‘stoplicht’ niet voor het klassieke verkeerslicht, want dat bestaat uit drie lichten en een groen licht betekent doorrijden en niet stoppen. Het enkele rode licht bij bijvoorbeeld een brug kan met recht een stoplicht worden genoemd.

 

Toch is stoplicht in het alledaagse taalgebruik een veelgebruikte aanduiding. Bijvoorbeeld in de woorden van Herman Finkers die zelfs de Dikke Van Dale hebben gehaald:

 

«Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen.»

 

Het was bijna vreemd geweest als hij hier verkeerslicht had gebruikt.

 

Iets soortgelijks geldt voor meer termen uit de Verkeerswet. Daarin wordt een zebrapad bijvoorbeeld een voetgangersoversteekplaats genoemd, maar veel mensen vinden dat een te omslachtig woord.

 

Kortom: kijk wat de doel is van je tekst en op wie die is gericht. In een gemeentelijke mededeling kun je misschien maar beter spreken van verkeerslichten, maar dat Herman Finkers stoplichten zegt, zal niemand hem euvel duiden. Toch?

 

Hans de Groot, redacteur bij Van Dale Uitgevers

 

Dit artikel is ook te vinden op de website van Schrijven Online.

 

Tip!

Behoefte aan meer uitleg of moeite met andere taalkwesties? Kijk of een van onze taaltrainingen of de onlinetool Van Dale Taalsnacks iets voor je is.

 

 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Probeer nu direct en zonder verdere verplichtingen Van Dale Online professioneel voor een dag. U krijgt tijdelijk toegang tot onder andere: de Dikke Van Dale, Oxford Dictionary en de online woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Klik hier om een proefabonnement Van Dale Online professioneel aan te vragen.