Rotklussen zijn er ook
Ruim tien jaar ben ik de Vlaamse hoofdredacteur van de Dikke Van Dale en ik werk nog steeds met veel plezier aan het woordenboek. Niet dat ik mezelf zo belangrijk vind, maar ik mag toch maar werken aan hét woordenboek. Er zijn weinig mensen die dat kunnen zeggen.
Maar toegegeven, er zijn ook klussen waar ik niet wild van word. Een woordenboek is geen encyclopedie, maar er staat wel encyclopedische informatie in, en die moet uiteraard kloppen. Daarom kan het geen kwaad dat er om de zoveel tijd eens naar de landeninformatie in de Dikke wordt gekeken.
Uiteraard komt er niet elk jaar een nieuw land bij, maar in de bestaande landen gebeurt wel van alles: ze verlaten de Europese Unie, ze krijgen een nieuwe munt of een nieuwe landcode in internetadressen, of ze veranderen gewoon hun naam, zoals Swaziland, nu Eswatini (al van gehoord?). Op de een of andere manier heeft dat gevolgen voor de Dikke.
Zo vind je bij EU de landen die deel uitmaken van de Europese Unie. Daar moet het Verenigd Koninkrijk geschrapt worden. Bij EU27 moet dan weer een betekenis toegevoegd worden: de EU zonder het Verenigd Koninkrijk (in de context van de brexitonderhandelingen). En van brexit gesproken: nu de Britten vertrokken zijn, spellen we Brexit als we die historische gebeurtenis bedoelen. Dat moet er ook bij.
Landen krijgen ook weleens een nieuwe munt. Zo zijn sommige EU-landen overgeschakeld op de euro. Hun oude munten moeten dan het label ‘historisch’ krijgen. Andere landen zitten in financiële moeilijkheden, moeten hun munt devalueren en die krijgt dan een nieuwe internationale valutacode. Dat gebeurde onder meer in Zambia. De nieuwe kwacha is 1000 oude kwacha’s waard, en de muntcode veranderde van ZMK in ZMW.
Je wilt natuurlijk ook dat zo’n duidelijk afgelijnde verzameling op een dezelfde manier behandeld wordt. Van alle landen en deelgebieden wil je het erbij horende bijvoeglijk naamwoord en de inwonernaam hebben, in de mannelijke en vrouwelijke vorm. Met het nalopen en aanvullen van dat lijstje ben ik wel een paar dagen zoet geweest.
Een pittige klus is het, eentonig bandwerk, maar iemand moet het doen. Om de Dikke beter en completer te maken.
Ruud Hendrickx, Vlaams hoofdredacteur van de Dikke Van Dale