cupcakes
Mijn dochter wordt negen jaar en wil een cupcakefeestje. Directe verwarring bij mij: bedoelt ze nou een cupcake of een muffin? Want muffins, die eet ze regelmatig. Maar cupcakes? Die horen thuis op een echte Engelse high tea, en daar komen we nou net iets minder vaak.
Maar nee, het moet echt een cupcake zijn.
Ok, dat betekent dus bakken in een kopje, zoals ze dat vroeger al deden. Oh wacht, in een papieren vormpje mag tegenwoordig ook. Net als muffins trouwens… raak ik daarom altijd in de war?
Tijd om mijn eeuwige verwarring de wereld uit te helpen:
- Cupcakes worden van oudsher gebakken in een kopje.
Muffins niet. - Bij cupcakes mix je alle ingrediënten, behalve de eieren, direct door elkaar.
Bij muffins houd je de droge en natte ingrediënten apart en meng je ze pas op het laatste moment. - Cupcakes hebben een cakeachtige structuur.
Muffins een iets stevigere, zoals bijvoorbeeld bananenbrood. - Cupcakes hebben een platte bovenkant, ze komen nauwelijks boven de rand van het bakvormpje uit.
Muffins komen wel een flink stuk boven hun bakvorm uit, de vorm lijkt op die van een paddenstoel. - Cupcakes worden meestal versierd met een botercrème, frosting en fruit of glitters, etc.
Muffins worden niet versierd. Wel zit er soms fruit (bosbessen, appel) door het beslag.
Dat wordt dus goed voorbereiden voor deze editie kinderfeest. Gelukkig staat de kast hier vol met kookboeken. En kom ik er niet uit, dan duik ik de Dikke Van Dale online in. Ook bij culinaire vragen mijn steun en toeverlaat.
Chantal van Welsem-Janssen, contentmarketeer bij Van Dale Uitgevers