Column van Jaap Parqui: Badonkadonk

Zou er veel veranderd zijn? Zouden de leerlingen nog net zo grappig zijn als vroeger? Zouden de iPads, de laptops en het digiboard de lessen veranderd hebben in een flitsende leerbeleving? Zou de leraar Nederlands nog net zo gedreven zijn? 

 

Van Dale maakt veel boeken voor op school en als uitgever praat ik veel met leraren. Maar vreemd genoeg was ik al jaren niet meer op een middelbare school geweest. Dat werd dus de hoogste tijd. Mijn collega en ik maakten een serie afspraken met docenten Nederlands en Engels en gingen met de trein en de fiets op pad door het land.

 

Al bij de eerste school waar ik binnenstapte viel het met op. Wat is het hier gezellig! Terwijl we met de leraar door de lange gangen van het schoolgebouw liepen, kwamen leerlingen enthousiast op hem af. ‘Hey meneer!’ In ons gesprek met die leraar begreep ik ook heel goed waarom. Hij vertelde zo vol enthousiasme over zijn leerlingen en over zijn lessen. Hij ontwikkelde het meeste lesmateriaal zelf, want dan kon hij zijn klassen precies bieden wat ze nodig hadden. En het moest vooral afwisselend en leuk zijn, want dan leer je het best.

 

We hebben zo veel leuke dingen meegemaakt. De leerling die een moeilijke tekst leest en vraagt: ‘Wat is dit voor tekst? Is dit de f*cking Wizard of Oz?’ Of het gesprek met de mediathecaris, waar binnen een halfuur maar liefst twee keer een leraar om woordenboeken kwam vragen, alsof het was ingestudeerd. De leraar met een fantastisch YouTube-filmpje waarin Hugh Laurie en Ellen DeGeneres Brits-Engels en Amerikaans-Engels vergelijken en gefascineerd raken door het woord badonkadonk – een Amerikaans slangwoord voor een zeer omvangrijke derrière.

 

We hebben gezien dat papieren woordenboeken hard nodig zijn voor leerlingen, al was het maar omdat ze die op hun eindexamens erbij mogen houden. Als we onlinewoordenboeken van Van Dale laten zien, blijkt keer op keer hoe fijn leraren ze vinden voor hun leerlingen, want ze geven betrouwbare informatie zonder afleiding, maar meestal weten leraren nog helemaal niet dat er onlinewoordenboeken voor op school bestaan.

 

En wat de conclusie is? Misschien waren het alleen de allerbeste leraren die tijd in hun drukke rooster vonden om met twee uitgevers te praten. Maar misschien gaat het gewoon wel heel erg goed met het Nederlandse onderwijs. Ik heb er in elk geval alle vertrouwen in!

 

Jaap Parqui, taaluitgever bij Van Dale Uitgevers


Jaap Parqui (uitgever) en Heleen de Ryck (manager new business) delen maandelijks op het Van Dale Taalpodium wat hen inspireert en opvalt in de taalwereld. 

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen