WK schaatsen: hoeveel potentiële medaillekandidaten hebben we?
Binnenkort worden de wereldkampioenschappen schaatsen per afstand weer gehouden. Zoals al jaren het geval is, heeft Nederland weer heel wat medaillekandidaten. Of, zoals ze het bij NOS Sport (27-12-2014) uitdrukten in de aanloop naar een ander toernooi: 'potentiële medaillekandidaten'.
Bij die laatste formulering zullen sommigen zich achter de oren krabben. Je voelt dat er hier iets niet helemaal lekker zit. Immers, een medaillekandidaat is iemand die een medaille kan winnen. Anders gezegd: een medaillekandidaat is een potentiële medaillewinnaar. Als je daar dan nog weer het woord 'potentiële' vóór zet, is dat dubbelop: een potentiële potentiële winnaar. Taalkundigen noemen zo'n fout een pleonasme.
Nee, dan kun je beter zeggen dat iemand tot een van de voornaamste favorieten behoort. Of toch niet? Nee, ook hier gaat het mis. Je bent een van de voornaamste favorieten of je behoort tot de favorieten. Als je die twee uitdrukkingen door elkaar haspelt, maak je je schuldig aan een zogeheten contaminatie. En er bestaan zelfs heel strenge mensen die 'een van de voornaamste favorieten' afkeuren als pleonasme, omdat het woord 'favoriet' al een absolute betekenis zou hebben, zodat je daar niet nog eens 'voornaamste' voor zou kunnen zetten.
Dat laatste gaat Van Dale te ver. Zolang u niet schrijft 'hij behoort tot een van de voornaamste potentiële medaillekandidaten' zult u ons niet horen. Veel schaatsplezier.