'De inflatie is met 1,1% gestegen.'
'De inflatie is met 1,1% gestegen.' Wat staat hier eigenlijk?
Inflatie is een ander woord voor 'prijsstijging'. Nu is het gevoel dat alles altijd maar duurder wordt van alle tijden, en heel vaak kun je dan ook lezen dat de inflatie weer gestegen is. Maar klopt dat wel altijd?
Zo schrijft NOS Teletekst op 6 maart 2014: 'In februari is de inflatie weer minder sterk gestegen. De gemiddelde prijsstijging was 1,1%. Sinds de zomer van 2010 is de stijging niet meer zo laag geweest.' Die 1,1% is vergeleken met een jaar eerder (dus februari 2013), al staat dat er niet bij. Het gekke is echter dat in de voorafgaande maanden de inflatie (dus het prijspeil vergeleken met dat van een jaar eerder) juist hoger was: een paar maanden eerder bedroeg deze nog zo'n 2%. Was de inflatie gestegen, dan had die nu bijvoorbeeld 3% moeten bedragen. Met andere woorden: de inflatie is in februari niet gestegen, zoals Teletekst zegt ('weer minder sterk gestegen' is toch echt gestegen), maar juist gedaald.
Wat gaat er hier mis? Er worden twee dingen door elkaar gehaald. In de taalkunde heet zoiets een contaminatie. In het hier foutieve 'de inflatie is met 1,1% gestegen' lopen twee mededelingen door elkaar: 'de prijzen zijn met 1,1% gestegen' en 'de inflatie bedraagt 1,1%'.