Hoe schrijf je een sollicitatiebrief - do's-and-don'ts
Vroeg of laat krijgen we er (bijna) allemaal mee te maken: de sollicitatiebrief. Op een dag zie je die ene droombaan voorbijkomen en je denkt: nu of nooit.
Je hebt mensen die zo’n brief zonder enige moeite schrijven. Ze gaan er even voor zitten, halen twee keer diep adem en hup … daar rolt de perfecte sollicitatiebrief al uit de printer. Geen centje pijn.
Ja, ze bestaan. Maar ze zijn ongeveer net zo zeldzaam als sneeuw met Pinksteren. Voor de meesten van ons is het schrijven van een sollicitatiebrief een klus waar we behoorlijk tegen opzien en waar we best wat hulp bij kunnen gebruiken.
Bij de motivatie bijvoorbeeld. Je hoort het van iedereen: die is héél belangrijk. Bij elke sollicitatietraining wordt erop gehamerd: laat vooral zien dat je enthousiast bent voor deze baan en leg ook uit waarom. Het is dus niet zo slim om te schrijven:
Ik zag uw personeelsadvertentie. Aangezien ik momenteel geen werk heb, dacht ik: kom, laat ik de stoute schoenen eens aantrekken. Je moet tenslotte alles aanpakken …
Aan de andere kant: overdrijven is ook weer niet goed. En ga ook zeker niet lopen slijmen:
Ik heb er mijn hele leven al van gedroomd om communicatiemedewerker te worden en als dat zou kunnen bij uw organisatie, zoals er in dit land geen tweede bestaat, zou mijn diepste
wens in vervulling gaan.
Hoe moet het dan wel? Op die vraag zijn veel antwoorden mogelijk. We pikken er een paar uit:
- Toon interesse in de organisatie en laat zien dat je je er al in hebt verdiept. Waarom solliciteer je juist bij dit bedrijf,
en niet bij de concurrent?
- Maak aannemelijk dat je positieve eigenschappen (bijvoorbeeld nauwgezetheid, creativiteit, flexibiliteit)
aansluiten bij de functie-eisen.
- Werk dingen nader uit: zeg bijvoorbeeld niet ‘ik ben flexibel’, maar laat zien dat je in je huidige functie
gewend bent flexibel te werken.
- Wees positief: zeg bijvoorbeeld niet dat je iets niet kunt, maar zeg dat je het graag wilt leren.
De inhoud van de brief is het belangrijkst, maar de vorm is dat nauwelijks minder. Als er voor een functie meer dan honderd brieven binnenkomen, is de kans vrij groot dat een brief met tik- of spelfouten, een foutieve aanhef of een lelijke lay-out ongelezen in de prullenbak belandt.
Zou het niet handig zijn als er een boek bestond waarin je op al je vragen over sollicitatiebrieven het antwoord kunt vinden? Waarin alles overzichtelijk bij elkaar staat wat je zou moeten weten over:
- taal;
- stijl;
- formulering;
- motivatie;
- aanhef en afsluiting;
- briefindelingsconventies;
- spelling;
- interpunctie;
- vormgeving;
- en nog veel meer?
Nou, zo'n boek bestaat, namelijk het Taalhandboek Nederlands. Met behulp van het Taalhandboek Nederlands is ook deze voorbeeldsollicitatiebrief gemaakt.
Theo de Boer, auteur van het Van Dale Taalhandboek Nederlands