Pssst, mijn guilty pleasure is ...

Je zou het een guilty pleasure kunnen noemen. ’s Morgens als ik opsta, de katten te eten heb gegeven en koffie heb gezet, is het het eerste wat ik doe. Ik ga woordjes leren. Ik weet het, geek, nerd. Het woord guilty staat er niet voor niets.

Het is het ondergeschoven kindje van het vreemdetalenonderwijs: woordjes leren. Grammatica doet het zo lekker in de klas. Je behandelt een onderwerp, schrijft de rijtjes op het bord, maakt een oefening in de klas en je hebt een keurig afgeronde les. Een artikel lezen gaat ook goed. Maar vaak worden leerlingen met hun lijstje woorden naar huis en het bos in gestuurd: ga maar leren. Maar hoe moet je dat dan doen, woordjes leren?

Ik was in wanhoop over mijn woordjes. Ik ben niet gezegend met een goed geheugen en om een taal vlot te spreken moet je toch al gauw 20.000 woorden kennen – een reeks bergmassieven en geen wandelschoenen om ze te beklimmen.

Maar gelukkig ontdekte ik Gabriel Wyner. Hij is mijn held geworden. Moet je eens even kijken wat een talenwonder hij is: 

Dat is allemaal gelukt dankzij de geweldige methode die hij ontwikkeld heeft: fluent-forever.com. Vooral zijn methode voor woordjes vind ik briljant. Je moet niet alleen woordjes leren met hun vertaling, maar je moet er ook plaatjes bij zoeken, want dat zijn een soort weerhaakjes waarmee het woord zich in je hoofd vastzet. Je moet de uitspraak erbij laten horen, want ook dat helpt. En dan ga je de woordjes met een slimme app alsmaar herhalen. Als het goed gaat worden de intervallen steeds groter, weet je het woord niet meer, dan begin je weer van voren af aan. Net zo lang tot je het woord nooit meer vergeet.

En dus zit ik met mijn app elke ochtend, zonder uitzondering, woordjes te leren, inmiddels al jaren lang. En omdat deze methode zo goed werkt, is het ontzettend leuk om te doen. Geïnspireerd als ik ben door Gabriel, kan ik natuurlijk niet achter blijven met een talenfilmpje:

Voor Van Dale ben ik ook aan het kijken of we leerlingen en leraren kunnen helpen met woordenschatverweving. Wat vind je, beste lezer, wat zouden we het beste kunnen aanbieden?

 

Jaap Parqui (uitgever) en Heleen de Ryck (manager new business) delen maandelijks op het Van Dale Taalpodium wat hen inspireert en opvalt in de taalwereld.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen

Bestel nu Van Dale Online professioneel totaal en profiteer tijdelijk van meer dan 45% korting. Je betaalt geen € 398,-, maar € 198,- voor een jaar toegang tot onder andere de Dikke Van Dale, Van Dale Synoniemen Online en de woordenboeken Duits, Frans en Spaans. Het abonnement stopt automatisch na 1 jaar. Bestel nu in de Van Dale Webwinkel.