Column van taaltrainer Aleid van de Vooren-Fokma: De diepte in over spelling

Spellingtrainingen geven vind ik geweldig. Daar zijn twee redenen voor: spelling is vaak heerlijk zwart-wit en veel werk- en opdrachtgevers vinden spelling erg belangrijk als graadmeter van taal- en schrijfvaardigheid. Het is voor veel mensen dus belangrijk om goed te kunnen spellen, en dat maakt het geven van een spellingtraining dankbaar werk.

 

Zwart-wit

Een goede tekst kun je op vele manieren schrijven, maar bij spelling is er meestal maar één mogelijkheid. Een woord is goed of fout geschreven. Bovendien zijn er – heel Nederlands – (bijna) overal regels voor vastgelegd, die je kunt leren en dan kunt toepassen.

 

Belangrijk

Dat houvast vinden mensen fijn, want zoals gezegd: veel werk- en opdrachtgevers vinden spelling belangrijk als graadmeter van schrijfvaardigheid. Mensen die zeggen dat ze ‘slecht zijn in Nederlands’ bedoelen vaak dat ze spelling lastig vinden, en uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die veel spelfouten maken, negatiever worden beoordeeld op allerlei aspecten dan mensen die weinig of geen spelfouten maken. Daar valt veel op af te dingen: de schrijver Gabriel García Márquez was dyslectisch en kon naar eigen zeggen echt niet spellen, maar schrijven kon hij prachtig. Toch is het nu eenmaal een feit dat iemand die feedback op een tekst vraagt, meestal feedback krijgt op de spelling.

 

Lik-op-stukbeleid

Ik geef daarom graag spellingtrainingen. Het niveau maakt me daarbij niet zo heel veel uit. Ik leg met liefde aan mensen uit waarom ik wordt niet goed is, en dat je accountmanager toch echt aan elkaar schrijft. Helaas denken veel mensen dat alle spellingtrainingen op dat niveau blijven steken. Ook zijn er veel mensen die al heel veel weten over spellingkwesties, omdat taal hun vak is. Dat wil echter niet zeggen dat zij álles weten. Ook een tekstschrijver twijfelt weleens over spelling, maar dan over de juiste schrijfwijze van zaken als de geüpdate(te?) computer en lik-op-stukbeleid (of is het lik op stuk beleid?). Voor deze mensen bestaat de Van Dale Masterclass Nederlands. Het niveau en tempo liggen hoog, dus je moet echt al een goede basiskennis hebben. Maar dan krijg je ook wat. Drie dagdelen lang gaan we de diepte in over spelling en leestekens, met fijne voorbeelden als versgepluktebospaddenstoelensoep en gesudokuud (of toch gesudokud?). Heerlijk.

 

Aleid van de Vooren-Fokma, trainer NT1 en NT2 bij Van Dale Taaltrainingen

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen