WVDD: plasticvanger

Iedereen heeft inmiddels wel gehoord van de plasticsoep, de metafoor ter aanduiding van de resten van plasticafval in de oceanen. Die plasticsoep is een van de grotere milieuproblemen, al was het maar omdat plasticdeeltjes via consumptievis in onze voedselketen terechtkomen.

Vandaag schrijft de Belgische krant De Standaard dat de Vlaamse Waterweg, de instantie die de bevaarbare waterlopen beheert, daar wat aan wil gaan doen. Veel plastic dat in de zeeën en oceanen terechtkomt, is namelijk afkomstig van het land. Rivieren spelen een grote rol bij het transport van plastic zwerfafval van het land naar de zeeën en oceanen.

Daarom gaat de Vlaamse Waterweg het probleem van de plasticsoep bij de bron aanpakken. Bij wijze van proef wil de instantie ‘op acht locaties in het Scheldebekken plasticvangers laten plaatsen’ om te beoordelen of daarmee kan worden voorkomen dat de plasticsoep steeds dikker wordt. Die plasticvangers kun je omschrijven als afvalvangers (een relatief jong woord dat nog niet algemeen is) die specifiek bedoeld zijn om plastic uit het water te vissen.

De plastic soup in zee opkuisen is haast onbegonnen werk. Je kunt beter vroeger ingrijpen, in de rivieren. Voorkomen dat afval in het milieu komt, is natuurlijk nog veel beter, maar voorlopig volstaat preventie duidelijk niet.

Proeven hebben inmiddels uitgewezen dat elk etmaal via de Schelde tientallen liters plastic naar de zee drijven: plasticfolies, winkelzakjes, plastic verpakkingen, wegwerpflesjes, noem maar op. Met plasticvangers zou je in elk geval  kunnen voorkomen dat dat Vlaamse plastic uiteindelijk in de oceaan terechtkomt.

Definitie

afvalvanger

(m, -s) constructie met een net of zeef om afval op te vangen of uit het water te vissen

plasticvanger

(m, -s) afvalvanger om plastic uit stromend water te vissen

Ton den Boon, hoofdredacteur Dikke Van Dale

Het Woord van de Dag (#WVDD) wordt mede mogelijk gemaakt door Taalbank.nl. Dit artikel is ook te vinden op de website van Taalbank.nl.

Vorig artikel
Volgend artikel